Begeleiding van thuiszitters

Begeleiding en/of ondersteuning als plaatsing binnen het onderwijs (tijdelijk of langdurig) niet haalbaar is.

 

Een thuiszitter?

Een thuiszitter is een leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht en die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan 4 weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht resp. vrijstelling van geregeld schoolbezoek wegens het volgen van ander onderwijs.

“Alle kinderen moeten en kunnen de ruimte en mogelijkheid krijgen om onderwijs te volgen dat past bij hun cognitieve mogelijkheden.”

— Quadraat

  • De begeleiding van thuiszitters bij Quadraat is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat alle kinderen de ruimte en mogelijkheid moeten en kunnen krijgen om onderwijs te volgen dat past bij hun cognitieve mogelijkheden. Onze aanpak is er daarom op gericht om het onderwijsleerproces weer op gang te krijgen of te continueren, zodat de leerling aansluiting kan vinden of behouden bij het onderwijs en uiteindelijk weer kan deelnemen aan het onderwijs op een passende onderwijsinstelling.

    Wij hebben hierbij de pedagogische visie van Quadraat als uitgangspunt genomen. Dit heeft onder andere als consequentie dat wij begeleiding op maat bieden. Voor elke leerling wordt een individueel begeleidingsplan opgesteld, waarin onderwijsactiviteiten zijn opgenomen op het niveau van de leerling, maar ook activiteiten met betrekking tot de sociaal-emotionele ontwikkeling.

    Een andere consequentie is dat wij werken met (ortho)pedagogen, psychologen en andere begeleiders met ervaring in het onderwijs (po/vo). Zij werken onder supervisie van een schoolpsycholoog.

  • Wij richten ons op kinderen en jongeren* waarbij is gebleken dat plaatsing binnen het (speciaal) onderwijs (tijdelijk of langdurig) niet haalbaar is. Het gaat hierbij doorgaans om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften op medisch, sociaal, emotioneel, of intellectueel gebied.

    De doelgroep bestaat in grote lijnen uit twee typen leerlingen:

    • Leerlingen die al gedurende langere tijd thuiszitten en een grote afstand hebben opgebouwd tot het onderwijs. Voor deze leerlingen is het traject erop gericht om stap voor stap weer in te groeien en uiteindelijk te re-integreren in het onderwijs. 

    • Leerlingen die geen onderwijs meer kunnen volgen op de huidige school en in afwachting zijn van plaatsing op een andere onderwijsvoorziening. Voor deze leerlingen is het traject erop gericht de tussenliggende periode te overbruggen, te voorkomen dat er onderwijsachterstanden ontstaan en ervoor te zorgen dat voldaan wordt aan de toelatingseisen voor de nieuwe school. 

    * Leerplichtige jongeren tussen de 5 en 16 jaar of jongeren van 16 of 17 jaar die vallen onder de kwalificatieplicht.

  • Onze doelstelling is dat de leerling terugkeert naar de eigen school of uitstroomt naar een andere passende onderwijsplek. Onze werkwijze is erop gericht de leerling hierop voor te bereiden en ervoor te zorgen dat er wordt voldaan aan de eisen voor instroom.

  • Leerlingen die thuis zitten ervaren soms een grote drempel om naar school te gaan. Ze zijn vaak niet meer gewend aan een vaste dagstructuur en missen routine ten aanzien van het leren. Daarnaast hebben ze regelmatig negatieve (faal)ervaringen opgedaan. De begeleiding van Quadraat ondersteunt de leerling bij het opbouwen of behouden van een dagstructuur en routine ten aanzien van het leren. Binnen Quadraat wordt de leerling daarnaast een rustige en veilige omgeving geboden, waarin hij/zij de gelegenheid krijgt zich te ontwikkelen, succeservaringen op te doen en zelfvertrouwen op te bouwen. 

  • De begeleiding is primair gericht op het bieden van onderwijs. Er wordt voor iedere leerling een individueel rooster opgesteld. De frequentie en duur van de begeleiding die per dag en per week wordt geboden is flexibel en afhankelijk van de behoeften van de leerling. Uitgangspunt is dat er gedurende de begeleiding  een opbouw in onderwijstijd plaatsvindt. Ondersteuning bij het leren vindt plaats op de locatie van Quadraat. Het lesmateriaal is afhankelijk van het uitstroomperspectief van de leerling: er kan gewerkt worden met materiaal dat wordt aangeleverd door de school van herkomst, of met materiaal dat gericht is op de toelatingseisen van een andere opleiding. De begeleiders maken per periode een planning van de leerstof en bieden individuele begeleiding en tips bij het leren. Leerlingen krijgen, indien nodig, ondersteuning krijgen bij het ‘leren leren’, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding bij het aanleren van plannings- en studievaardigheden, of begeleiding gericht op het uitbreiden van de zelfstandigheid bij het leren. 

  • Specialistische zorg met betrekking tot de schoolse ontwikkeling, in de vorm van bijvoorbeeld intelligentieonderzoek, onderzoek naar leerstoornissen, of specifieke aanvullende training, maakt geen onderdeel uit van het basisaanbod van de begeleiding. Dit kan in sommige gevallen op aanvraag wel worden aangeboden. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Wanneer de begeleiders signaleren dat er zorgen zijn om de ontwikkeling van een leerling en als zij denken dat  begeleiding of behandeling door de jeugdhulpverlening wenselijk is, zal dit worden besproken met de betrokkenen. 

  • Voor thuiszitters wordt in overleg met ouder(s)/verzorger(s), onderwijsinstelling, samenwerkingsverband, gemeente en/of andere betrokkenen een plan op maat opgesteld. Afhankelijk van de begeleidings- dan wel ondersteuningsvraag wordt er een offerte opgesteld.

Alle betrokkenen up-to-date met CLIENDO®

 

Wij hechten veel waarde aan een duidelijke en transparante communicatie tussen begeleider, leerling, ouder(s), verzorger(s) en eventuele andere (externe) betrokkenen. Daarom maken we bij Quadraat gebruik van online clientensysteem CLIENDO®.

Na elk begeleidingsmoment typt de begeleider in een dagrapportage waaraan die dag is gewerkt en welke afspraken er zijn gemaakt. Dagrapportages worden zoveel mogelijk in samenspraak met de leerling opgesteld en verzonden. Alle betrokkenen kunnen deze berichten lezen binnen de versleutelde Cliendo-omgeving, maar ook zelf een bijdrage leveren.

Onze doorgaande lijn

 

Onderzoek

Handelingsgericht onderzoek naar moeilijkheden die kinderen en jongeren op school kunnen ervaren.

Begeleiding

Specialistische begeleiding van kinderen en jongeren met leerproblemen of een leerstoornis.

Ondersteuning

Ondersteuning van middelbare scholieren bij het maken van opdrachten en het leren van toetsen.

Vorige
Vorige

Cursussen: basisschool

Volgende
Volgende

Cursus: Leren omgaan met toetsen