Handelingsgericht onderzoek

Bij Quadraat doen we onderzoek naar moeilijkheden die kinderen op school kunnen ervaren.

 

Individueel onderzoek

 

Bij Quadraat doen wij handelingsgericht onderzoek. Het doel daarvan is het geven van adviezen voor verandering en verbetering. Het is voor alle betrokkenen belangrijk om te weten welke problemen er zijn en welke ondersteuning het kind nodig heeft. Dit onderzoek bestaat uit:

  • Het verzamelen van reeds beschikbare diagnostische informatie, zoals:

    • Wat is het lees- en/of spellingniveau van het kind?

    • Wat is het rekenniveau van het kind?

    • Wat is er al gedaan aan de problemen van het kind door school, of door anderen en wat zijn daarvan de resultaten?

    • Komen leerstoornissen voor in de familie?

    • Zijn er nog andere (leer)problemen?

  • Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd met gestandaardiseerde, betrouwbare testmiddelen.

Handelingsgericht onderzoek geeft antwoord op vragen, zoals: Wat gaat goed en wat kan beter? Hoe kunnen we deze situatie begrijpen? Welke aanpak heeft de grootste kans van slagen? En: Was de aanpak effectief?”

— Ilse Kipp, schoolpsycholoog

Intelligentie

 

Er zijn verschillende redenen om de intellectuele capaciteiten van uw kind kan laten onderzoeken. Wanneer de schoolprestaties van uw zoon of dochter afwijken van hetgeen verwacht wordt en er vragen zijn met betrekking tot de capaciteiten kan Quadraat het intelligentievermogen van uw kind nader onderzoeken door middel van een intelligentietest. Er zijn verschillende testen om de cognitieve capaciteiten van een kind of (jong)volwassene te bepalen. Welke test het meest geschikt is, is onder meer afhankelijk van de leeftijd en het doel of de reden van het onderzoek.

 

Intelligentieonderzoek

Het algemene intelligentieniveau wordt gemeten in een IQ-score. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een gestandaardiseerd, betrouwbaar testmiddel. Daarnaast is er tijdens het afnemen van de test aandacht voor de werkhouding van het kind in een 1-op 1 situatie. In het onderzoeksverslag brengen wij een advies uit met betrekking tot de juiste ondersteuning of een passend onderwijsniveau.

Niveaubepaling

De NIO is een intelligentietest die wordt afgenomen om de keuze voor het vervolgonderwijs te ondersteunen. Aan de hand van de uitslag van de NIO-toets geven wij een onafhankelijk maar concreet schooladvies. De NIO is geschikt voor leerlingen in groep 8 en voor leerlingen in klas 1,2,3 van het voortgezet onderwijs. Daarmee is de NIO ook een waardevol meetinstrument als uw zoon of dochter van type voortgezet onderwijs wil veranderen.

Leerproblemen

 

Indien er sprake is van ernstige, hardnekkige leerproblemen komt een kind niet altijd in aanmerking voor onderzoek naar dyslexie of dyscalculie. Een handelingsgericht onderzoek laat in zulke gevallen zien waardoor de problemen verklaard kunnen worden en op welke manier het beste begeleid en ondersteund kan worden.

 

Lees- en spellingproblemen

Bij leerlingen met lees- en spellingproblemen gaat het lezen en/of spellen vaak moeizaam, doordat zij moeite hebben met de fonologie in het taalsysteem. Een foneem is de bouwsteen van alle gesproken en geschreven woorden.

Leerlingen met lees- en spellingproblemen (of dyslexie) hebben moeite met dit taalsysteem en daarom hebben deze kinderen veel oefening en herhaling nodig.

Reken- en wiskundeproblemen

Bij leerlingen met reken- en wiskundeproblemen gaat het rekenen heel moeizaam. Het lukt ze niet om eenvoudige vraagstukken op te lossen en verschillende rekenstrategieën te gebruiken. Ook worden er vaak problemen in het automatiseren ondervonden. Veelvoorkomende problemen zijn; moeite met getal volgorde, de positie van getallen, getal bewerkingen en moeite met inzicht en het oplossen van verhaaltjessommen.

Executief functioneren

 

Executieve functies zijn noodzakelijk voor het doelgericht en efficiënt uitvoeren van gedrag, voornamelijk wanneer snelle en/of flexibele aanpassingen van gedrag aan de omgeving vereist zijn, vooral in nieuwe situaties. Ze spelen een cruciale rol in veel aspecten van het dagelijks leven zoals mentale en fysieke gezondheid, succes op school en cognitieve en sociale ontwikkeling.

 

Executieve functies

Executieve functies zijn essentieel voor het verwerken van informatie, zowel thuis als in de schoolse context. Deze complexe hersenfuncties komen tot uiting in (neuro)cognitieve vaardigheden zoals aandacht, geheugen, planning en organisatie, die onderliggend zijn aan het (leer)gedrag van een kind.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen is een belangrijke cognitieve functie die we dagelijks gebruiken en die ons in staat stelt dingen te onthouden gedurende een korte periode (een paar seconden) en er vervolgens een bewerking mee uit te voeren. Het werkgeheugen is een van de belangrijkste voorspellers van schoolsucces.

Sociaal-emotioneel

 

Als een kind op school problemen ervaart, is het voor alle betrokkenen van belang om te weten waardoor de problemen verklaard kunnen worden. Om meer zicht te krijgen op mogelijke specifieke problemen van het kind, kunnen wij psychologisch en/of pedagogisch-didactisch onderzoek uitvoeren.

 

Sociaal-emotioneel onderzoek

  • Gedragsproblemen op school

  • Faalangst

  • Sociale angst

Onze doorgaande lijn

 

Onderzoek

Handelingsgericht onderzoek naar moeilijkheden die kinderen en jongeren op school kunnen ervaren.

Begeleiding

Specialistische begeleiding van kinderen en jongeren met leerproblemen of een leerstoornis.

Ondersteuning

Ondersteuning van middelbare scholieren bij het maken van opdrachten en het leren van toetsen.

Vorige
Vorige

Dyslexieonderzoek